Vanaf wanneer kan je met pensioen?

Oudedagspensioen wordt levenslang uitgekeerd. Steeds meer mensen halen hun pensioendatum en gemiddeld genomen worden alle pensioengerechtigden steeds ouder. Om te voorkomen dat er later niet genoeg uitgekeerd kan worden, heeft de overheid besloten dat de AOW-uitkeringen en de werknemerspensioenen steeds later zullen ingaan. In deze blog een korte uitleg over het verschil in ingangsdatum van een AOW-uitkering en het werknemerspensioen.

 In maart informeerden wij alle deelnemers en gewezen deelnemers dat de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar gaat. Alle pensioenen die zijn opgebouwd bij pensioenfonds Equens en nog niet zijn ingegaan, zijn naar die nieuwe richtleeftijd omgerekend.

Flexibele pensioendatum

Bewust spreken we over pensioenrichtleeftijd. Het is namelijk de leeftijd die we gebruiken bij het maken van alle standaard pensioenberekeningen. Door uit te gaan van één pensioenrichtleeftijd houden we de administratie overzichtelijk.

Je werkelijke pensioendatum bepaal je echter zelf. Bij pensioenfonds Equens kun je maximaal 10 jaar eerder of 5 jaar later je pensioen in laten gaan. In de Pensioenplanner kun je zien wat het effect is als je gaat schuiven met je pensioendatum.

AOW-datum is per leeftijdsgroep verschillend

In het algemeen is de AOW-datum de datum waarop je dienstverband wordt beëindigd, tenzij jij en je werkgever nadrukkelijk andere afspraken hebben gemaakt. Voor ontslag op de AOW-datum is je persoonlijke instemming niet vereist. Het is belangrijk om te beseffen dat de ingangsdatum van de AOW de komende jaren eerder ligt dan die van het pensioen dat je hebt opgebouwd bij pensioenfonds Equens. De AOW is een uitkering die je ontvangt van de overheid en is afgeleid van het minimumloon.

Met de ingangsdatum van de AOW-uitkering kun je niet schuiven. De AOW-leeftijd is in 2018 66 jaar en in 2021 67 jaar. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Die gaat dan naar 67 jaar en 3 maanden. Dat blijft zo in 2023. Het is nog niet bekend wat precies je AOW-datum zal zijn als je bent geboren na 30 september 1956. Deze is echter tenminste 67 jaar en 3 maanden.

Nieuwsgierig naar je verwachte AOW-datum? Vul dan je geboortedatum in op de website van de SVB.

Denk na over overbrugging van het AOW-gat

Zoals hierover is verteld is de AOW-uitkering afgeleid van het sociaal minimum. Veel mensen zullen daar in de praktijk niet van rond kunnen komen. Het kan daarom zijn dat je je werknemerspensioen tegelijk met je AOW-uitkering in wilt laten gaan. Je kunt dat doen door dit pensioen te vervroegen. Of je kan het inkomensverlies op een andere manier opvangen. Bijvoorbeeld door op tijd geld opzij te zetten. Laat je altijd goed voorlichten over het financiële plaatje. Denk daarbij ook aan de belastingen en aan zorg- en huurtoeslag.

Overleg met je werkgever over wanneer je wilt stoppen met werken

Overleg op tijd met je werkgever over het moment waarop je wil stoppen met werken. Hoewel uitstel van pensioen volgens het pensioenfonds mogelijk is, hoeft dat namelijk niet te betekenen dat je ook langer in dienst kunt blijven. De AOW-datum is in het algemeen nog steeds de datum waarop je dienstverband stopt.

Heb je hulp nodig bij het begrijpen van de Pensioenplanner?

Aarzel niet om contact op te nemen met onze pensioenservice via 020 426 63 50 of PensioenserviceEquens@blueskygroup.nl.

Liever samen met een pensioenspecialist aan de slag? Kom dan langs tijdens de Pensioenstand op 24 mei. Onze Pensioenstand staat tussen 10:00 en 13:00 uur op de begane grond bij equensWorldline.

 

Comments are closed.