Pensioen123: je pensioen in 3 stappen

Snel inzicht krijgen in je pensioen met gelaagde informatie

Op de home page van de website van SPE vind je een nieuw onderwerp: het Pensioen123. Pensioen123 biedt gelaagde informatie over je pensioenregeling. Je bepaalt zelf hoe gedetailleerd je de informatie wilt hebben. Laag 1 geeft informatie op hoofdlijnen en kun je in vijf minuten doornemen. Laag 2 gaat dieper in op de informatie uit laag 1 en kun je in een half uur doornemen. Laag 3 is de pensioenregeling in detail. Deze derde laag bevat documenten, zoals het pensioenreglement, het jaarverslag en de statuten.

Makkelijk pensioenen vergelijken door vaste opbouw en Pensioenvergelijker

Pensioen123 maakt gebruik van een vaste opbouw en iconen. Deze zijn ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Alle pensioenverstrekkers geven dan ook op dezelfde wijze informatie over hun pensioenregeling. Op die manier kun je bijvoorbeeld het pensioen van je vorige werkgever gemakkelijk vergelijken met je huidige pensioenregeling. Dat wordt nog eens extra eenvoudig met de Pensioenvergelijker die het mogelijk maakt om twee verschillende pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Handig als je wisselt van baan.

Pensioen123 geeft antwoord op de volgende belangrijke vragen:

  • Wat biedt mijn pensioenregeling wel?
  • Wat biedt mijn pensioenregeling niet?
  • Hoe bouw ik pensioen op?
  • Welke keuzes heb ik?
  • Hoe zeker is mijn pensioen?
  • Welke kosten maakt mijn pensioenuitvoerder?
  • Wanneer moet ik in actie komen?

Wettelijke verplichting

Pensioen123 vloeit voort uit de wet Pensioencommunicatie die vorig jaar is ingegaan. Een nieuwe deelnemer moet binnen drie maanden na indiensttreding zijn Pensioen123 ontvangen hebben. De toepassing van Pensioen123 is met ingang van 1 juli 2016 verplicht voor deelnemers. De verplichting om Pensioen123 ook voor slapers (voormalig deelnemers), ex-partners en pensioengerechtigden op de website beschikbaar te stellen gaat per 1 juli 2017 in. SPE gaat nog een stapje verder dan die wettelijke verplichting en maakt in de komende maanden heel de website Pensioen123-proof. Dat wil zeggen dat we niet alleen de diverse lagen beschikbaar maken op de site, maar de iconen en teksten uit het Pensioen123 ook elders overal op de website terug laten komen.

 

Comments are closed.