Nog veel onzekerheden rondom oprichting Algemeen Pensioenfonds

 

Begin vorig jaar informeerden we je al over de mogelijke oprichting van een Algemeen Pensioenfonds (APF). Sindsdien is het stil gebleven. Dat komt omdat de weg naar een APF vergelijkbaar is met een fusietraject en in de due diligence fase de partijen achter gesloten deuren met elkaar onderhandelen. Ik begrijp dat onze deelnemers en gepensioneerden graag willen weten hoe de toekomst van het fonds eruit ziet. Op dit moment zijn er nog veel onzekerheden. Krijgen we alle partijen op een lijn? Wat kunnen commerciële partijen voor ons betekenen? En hoe ziet de wetgeving eruit? Over die onzekerheden wil ik graag een en ander vertellen.

Commerciële aanbiedingen onderzoeken

SPE is momenteel met twee andere fondsen in gesprek. Het gaat dus om een APF met drie fondsen. In de praktijk betekent het dat we met zes partijen om tafel zitten, want achter elk fonds zit natuurlijk ook een werkgever, de zogeheten sponsor. We moeten het met elkaar eens worden over heel veel facetten. Op dit moment willen de fondsen en hun sponsoren ook kijken wat commerciële partijen kunnen betekenen voor de oprichting van een APF. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk samen met de twee andere fondsen op te trekken in een APF van een verzekeraar. Volgens PensioenPro, de pensioenbijlage van het Financieel Dagblad, is van vijf verzekeraars bekend dat zij bezig zijn met de oprichting van een APF. SPE en de andere twee fondsen zijn bezig met het onderzoeken van commerciële aanbiedingen.

 Vertraging door wetgeving

Lastig ook voor dit traject is dat de wetgeving lang op zich heeft laten wachten. Het wetsvoorstel lag begin vorig jaar al bij de Raad van State. Op 21 december is pas duidelijk geworden onder welke voorwaarden een APF kan worden opgericht. Staatssecretaris Klijnsma gaf aan dat 1 maart van dit jaar een reële datum is waarop een APF echt van start kan. Ik weet niet of dat gaat lukken, want niet alle punten uit de nieuwe wet zijn helder. We hebben DNB een vraag over de financiering van het APF voorgelegd waarop we nog geen antwoord hebben gekregen.

Op dit moment kunnen we je niet meer vertellen over de oprichting van het APF. We vragen je dan ook om nog even geduld te hebben tot ook voor ons als bestuur meer duidelijk is. En het spreekt voor zich dat we je direct informeren zodra een definitieve beslissing is gevallen over de oprichting van het APF.

 

Tags: , ,

Comments are closed.