Minicursus Pensioen: in 4 stappen grip op je pensioen

Pensioen is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is net als bij een auto. Je hoeft niet precies te weten hoe de motor werkt, als je maar weet hoe je hem moet besturen en de verkeersregels kent. Zo is het ook met pensioen. Ja, er zitten hele ingewikkelde berekeningen achter, er worden veel moeilijke woorden gebruikt maar het principe is best simpel. Wij beleggen de premie die je nu inlegt zodat jij op pensioendatum een inkomen hebt.

In deze minicursus pensioen geven we je concrete tips hoe jij meer grip kunt krijgen op je eigen pensioen. Daarom hebben we een kort stappenplan gemaakt. Herhaal dit stappenplan eens per jaar om zeker te weten dat je op de goede weg zit.

Stap 1: Bekijk wat jij later gaat ontvangen
De eerste stap is achterhalen wat je later ongeveer aan pensioen gaat ontvangen. Dat gaat gemakkelijk via de Pensioenplanner. Log hier in met je DigiD en ga naar Mijn Planner.

 

Onderaan in de tabel staat wat jij gaat ontvangen als je later met pensioen bent. Inclusief de AOW. Heb je pensioen opgebouwd bij meerdere werkgevers? Kijk dan voor een totaaloverzicht op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

 

Stap 2: Denk na over wat je later nodig hebt
De grote vraag is: hoeveel pensioen heb je eigenlijk nodig? Als je met pensioen bent zijn je maandelijkse lasten zijn ongetwijfeld anders. Je huis is misschien afbetaald, of je bent kleiner gaan wonen omdat de kinderen de deur uit zijn. Dan heb je ook minder nodig.

Of heb je juist wilde plannen voor later. Een grote reis maken, een boot kopen of naar Frankrijk verhuizen?

Probeer eens te bedenken hoe je leven eruit ziet als je met pensioen bent, waar je woont en wat je wilt gaan doen.

De meeste mensen willen als ze met pensioen zijn ongeveer dezelfde levensstijl hebben als daarvoor.

 

Stap 3: Bepaal of dat genoeg is

Bij stap 3 is het belangrijk om concreet te gaan kijken wat later je inkomsten en uitgaven zijn. Het NIBUD heeft hiervoor een hele handige tool voor gemaakt: Pensioenschijf van vijf. https://www.nibud.nl/consumenten/schijf-van-vijf/

De Pensioenschijf-van-vijf helpt je om je inkomsten en uitgaven na je pensioen op een rij te zetten. Zo krijg je in drie stappen een idee of je inkomsten straks voldoende zijn om je uitgaven te betalen. Het duurt ongeveer 15 minuten om de Pensioenschijf-van-vijf in te vullen.

Wat als het niet genoeg is?
Blijkt uit de Pensioenschijf-van-vijf dat je later te weinig pensioen hebt? Maak dan een plan hoe je met dat tekort om wilt gaan. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Je kan namelijk twee dingen doen:

  1. Je uitgaven verlagen.

Bekijk in de Pensioenschijf-van-vijf nog een kritisch je uitgaven. Zijn daar dingen die wellicht minder kunnen, bijvoorbeeld toch een kleinere auto rijden. Daarnaast kan je nu ook al dingen doen om je uitgaven later te verlagen. Door nu meer af te lossen in je hypotheek heb je straks minder kosten voor wonen.

  1. Je inkomsten verhogen.

Het is niet mogelijk om via Pensioenfonds Equens extra bij te sparen voor je pensioen. Wel kan je zelf iets regelen voor extra inkomen later. Bijvoorbeeld banksparen, een lijfrente maar je kan ook een beleggingsrekening openen of extra sparen. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van een financiële planning voor de toekomst. De consumentenbond heeft een website waarmee je gemakkelijk een financieel adviseur bij jou in de buurt vindt, www.advieskeuze.nl/.

Stap 4: Denk aan je pensioen bij veranderingen
De hoogte van je pensioen staat helaas niet vast. Er kunnen nog dingen veranderen in je werkende leven die invloed hebben op de hoogte van je pensioen. Denk bijvoorbeeld aan minder werken. Dat betekent ook minder pensioen opbouwen. Hieronder een kort overzicht.

  1. Nieuw in dienst
  2. Minder werken
  3. Van baan veranderen
  4. Trouwen of samenwonen
  5. Kinderen krijgen
  6. Einde relatie
  7. Arbeidsongeschikt worden
  8. Overlijden

Veranderingen in de cao

Daarnaast kan er op gebied van pensioen ook nog een hoop veranderen. Hoe de pensioenregeling er uitziet hangt namelijk af van de afspraken die gemaakt worden in de pensioendriehoek: de werkgever, de vakbonden en het pensioenfonds.

Je werkgever equensWorldline en Paysquare maken samen met de vakbonden afspraken over het pensioen. Deze afspraken schrijven ze op in een pensioenovereenkomst. Het pensioenfonds kijkt dan of ze de gemaakte afspraken kunnen uitvoeren. Als dat zo is worden de afspraken tussen de werkgever en Pensioenfonds Equens vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst.  Wat die afspraken voor jou betekenen staat in het pensioenreglement.

Voor 2018 moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden, onder andere over de hoogte van de premie en de pensioenrichtleeftijd. Afhankelijk van die afspraken kunnen er dingen wijzigen in het pensioenreglement.

Tags: , , ,

Comments are closed.