Ben Haasdijk over de poll: “Ik wil zo graag weten wat de motivatie achter de stem is”

Voor de zomer introduceerden we de poll. Op de eerste stelling kregen we 131 reacties en op de tweede 62. De eerste sprak kennelijk meer aan. Voor ons als bestuur telt elke stem. Want we doen zo’n poll natuurlijk niet voor niets. Het geeft ons een indicatie van wat leeft. Wat we missen bij de poll is de motivatie. Wat zit er achter een simpel ‘eens’ of ‘oneens’? Daar wil ik in de komende tijd meer over weten. En daarom vraag ik je ook om je stem op de nieuwe stelling ‘Ik vind dat ik zelf moet bijsparen voor mijn pensioen’ te motiveren. Dat kan natuurlijk door te reageren op dit blog maar het kan ook door een mail te sturen naar het pensioenfonds.

71% laat beleggen liever over aan SPE

De eerste stelling liet ons zien dat 71% beleggen liever overlaat aan SPE. Ik ben niet verbaasd over die uitslag. Het is eigenlijk voor een individu een onmogelijke taak om de kennis en tijd te hebben die beleggen vereist; zeker nu beleggen een mondiaal gebeuren is. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de achterliggende gedachte van de stemmers die zeiden ‘Zelf beleggen is altijd beter, geef mij dat geld maar’. Het ging daarbij nog altijd om 29% van de stemmers. Ik vroeg me af of hier vooral jongere deelnemers tussen zitten. Enkele jaren geleden bleek uit een risicobereidheidsonderzoek dat de jonge medewerkers van Equens graag wat meer risico willen nemen met hun ingelegde pensioengeld. Misschien willen zij daarom liever zelf beleggen. Als dat zo is dan is dat is waardevolle informatie voor ons beleggingsbeleid in de toekomst.

66% meent geen invloed te hebben op het pensioen

Ik snap dat mensen overwegend denken geen invloed te hebben op het pensioen. Zeker als we sec kijken naar de pensioenregeling, want die komt tot stand in een kleine setting van werkgever en sociale partners. Als deelnemer heb je daar geen enkele invloed op. Niet bij Equens, maar ook niet bij andere bedrijven. Ik zou er wel voorstander van zijn om meer inspraak te geven aan medewerkers bij de totstandkoming van het pensioen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via de ondernemingsraad. Toch zijn er ook mensen die vinden dat ze wel invloed hebben op hun pensioen. Mogelijk speelt dat op een ander niveau. We hebben bijvoorbeeld wel de keuze om eerder of later met pensioen te gaan en voor een hoog-laagpensioen. En sommigen zien pensioen wellicht ook als iets waar je buiten het fonds voor kunt sparen. Zo kwamen we tot de nieuwe stelling: ‘Ik vind dat ik zelf moet bijsparen voor mijn pensioen.’

Eens kijken naar de eerste reacties op de nieuwe stelling

Inmiddels hebben we de eerste reacties binnen op de poll en natuurlijk wil ik daar graag op reageren. Zo vindt iemand het verstandig om nog wat extra’s te regelen naast de AOW en het pensioen, bijvoorbeeld extra inkomen of reductie van de maandelijkse kosten. Dat kan een goede keuze zijn en is natuurlijk in belangrijke mate afhankelijk van de verwachtingen die je hebt van je levensstijl als je met pensioen gaat. Iemand anders merkt op dat zelf bijsparen een aanvulling is op een pensioenbreuk. Dat kan als er een tijd geen pensioen is opgebouwd, maar als je bij een andere werkgever wel pensioen hebt opgebouwd, is het goed om de waarde van het vorige pensioen over te dragen. Tot slot was er iemand die het antwoord op de vraag vond afhangen van hoeveel pensioen je straks krijgt. Het mooie is dat we daar een heel aardig beeld van hebben. Met mijnpensioen.nl en het UPO kun je het inschatten. Als het pensioen nog ver weg ligt dan moet je natuurlijk wel een paar aannames doen. Tegenwoordig doen we die als pensioenfonds in de vorm van haalbaarheidstoetsen. De toets – die over een periode van 60 jaar 2000 scenario’s doorrekent – laat zien dat in 95% van de uitkomsten geen sprake is van korting op de pensioenen.

Zo komen we met bloggen tot interessante discussies. Ik ben dan ook heel benieuwd naar andere reacties op de laatste stelling en natuurlijk vooral naar het waarom.

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Comments are closed.