32 pensioenfondsen die wel goed presteren: SPE is er een van

Gisteren publiceerde PensioenPro, de pensioenbijlage van het Financieele Dagblad (FD), een lijst van pensioenfondsen die wel goed presteren. Equens is er een van en staat op de 28ste plaats. Van de 225 pensioenfondsen, waarvan DNB elk kwartaal de dekkingsgraden publiceert, hebben er 32 eind maart geen tekorten. Onder de kop ‘Van automakers tot priesters: sommige fondsen staan er wel goed voor’ beschrijft FD de succesformules van deze fondsen Dat zijn renteafdekking door het fonds en geld bijstorten door de werkgever. SPE dankt haar succes aan de renteafdekking, een speerpunt uit de investment beliefs van het fonds.

Renteafdekking sinds 2009

Over bijstorten van geld door de werkgever kan ik kort zijn. Dat kan Equens niet. Wij zijn een onafhankelijk fonds met een zogeheten CDC [red: collective defined contribution system]. Voorwaarde voor het hebben van een CDC is dat de premie voor vijf jaar wordt vastgelegd als percentage van de loonsom en de werkgever daar buiten geen geld bijstort of opneemt uit de kas van het pensioenfonds. We zien dat veel bedrijven die hoog in de lijst van best presterende fondsen staan wel hebben bijgestort. Voor ons was dat dus niet mogelijk, maar ondanks die belemmering hebben we het toch goed gedaan. Renteafdekking doen we al sinds 2009 en het is duidelijk dat het in deze woelige tijden een goede keuze is.

Hoe het werkt

Pensioenfondsen moeten hun verplichtingen berekenen op basis van de rente. Met de alsmaar dalende rente stijgen de verplichtingen dan ook. Hoe lager de rente hoe meer geld we in kas moeten hebben om de pensioenbeloftes waar te maken. Met obligaties kunnen pensioenfondsen zich beschermen tegen de negatieve gevolgen van een rentedaling. Het gaat dan om obligaties waarvan de koerswaarde stijgt als de rente daalt. Maar dat gaat wel ten koste van het beleggingsrendement. Daarom gebruikt SPE ook renteswaps waardoor geld overblijft om risicovoller te beleggen met daardoor kans op een hoger rendement.

PensioenPro is een betaalde bijlage van het FD. Het is daarom niet mogelijk om het artikel op PensioenPro te lezen als je geen lid bent.

 

Comments are closed.